Miyomlar Tehlikeli Midir?

Miyomlar Tehlikeli Midir?

Kadınların doğurma döneminde rahimde ortaya çıkan anormal dokuya miyom adı verilir. Sık görülen bir hastalıktır. Miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanır. Çok büyük bölümü iyi huylu tümörlerdir ve nadiren kansere dönüşebilir.

Ölümcül tehlikesi düşük olan miyomlar belirti verme konusunda belirginliği azdır.  Şiddetli ve uzun kanamalar en bilinen belirtilerdir. Rahimdeki miyom büyük ise  karında ağrı, hazımsızlık, şişlik kabızlık gibi belirtilere yol açabilir. Buna bağlı olarak bacak ve sırt ağrıları yaşanır. Kısırlık belirtileri, normal süreçlerde olmayan kanamalar ve idrar yollarına yaptığı baskı sebebiyle böbrek sorunlarına yol açabilir.

Eğer hasta hamile ise bu süreçler daha dikkatli izlenmek zorundadır. Özellikle rahim iç zarına yerleşmiş bazı miyom türleri düşük riski ve erken doğum riski, doğum sonrası kanama riski yaşanmasına neden olabilir. Hamilelikte miyom belirlenen hastalarda gerekirse miyom ameliyatı yapılmalıdır.

Miyom oluşumu hastanın genetik yapısından kaynaklanabilmektedir. İyi huylu tümörler üreme zamanlarında her 5 kadından birinde görülebilmektedir. Doğum yapmamış kadınlarda ve genellikle kilolu olan hastalarda daha sık görülür. Bazı miyomların boyutları küçülebilir. Yavaş büyüyen miyomlar 1 yıl kadar takip edilir. Miyomlar çok hızlı büyüyorsa kanser riski taşıyor anlamına gelebilir.

Karın içine doğru büyüyen ve  özellikle 8 cm ve 10 cm üzerindeki miyomlar diğer organlara baskı yapma açısından diğerlerine göre daha tehlikelidir. Hormon değişimleri miyomları daha hızlı büyütür.

Değişik etmenlere bağlı olan miyom oluşumunun D vitamini eksikliği, ilk adetin çok erken yaşta görülmesi, süt ürünlerinin az kullanılması ve sebze meyvelerin az tüketilmesine bağlı olduğu da düşünülmektedir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ