Gebelikte Hafta Takibinin Önemi

Gebelikte Hafta Takibinin Önemi

Tıptaki gelişmelerin en güzel yanlarından birisi de bebeğin sağlık durumunu anne karnındaki gelişmeleri sırasında belirlemektir. Gebelikte takibin önemi de burada başlar. Bu takip süreci hem annenin hem de bebeğin tüm hareketlerini, tepkilerini, gelişimini ve olası sağlık sorunlarını izleme şansını verir. Bu takip sayesinde hamilelik süreci sağlıklı biçimde tamamlanabilir. Anne ve bebek için hayati önemdir. Sağlıklı bir doğum ile sonuçlanacak bu süreç takip günleri zamanlaması aksatılmadan yürütülmelidir.

Hekiminizin gebelik tanısını yapacağı  kan ve idrar testlerinden sonra belirlemesinden yaklaşık iki hafta sonra ultrason ile gebelik kesesini kontrol eder. Gebelik kesesi, normal şartlarda rahmin iç yüzeyinde olur.  Hekimin ilk kontrolünde dış gebelik teşhisi konulmadıysa iki  hafta sonra vajinal ultrason yapılır. Bu aşamada bebeğin kalp atışları saptanabilir.

Bu aşamada annenin kan uyuşmazlığına sebep olabilecek hastalık var mı yok mu diye bakılır. Bu risk varsa bu aşamada tespit edilir.

Çoğul hamileliklerde ilk üç ay içinde, 2-3 haftada bir kontrol önerilir.  Süreç uygun gidiyor ise her hafta doktor kontrolü önerilmez.

 Annede ya da bebekte daha sık takip gerektiren durum söz konusu olursa anne ve bebek haftalık takibe alınır.

Annede tekrarlayan düşük veya çoğul gebelik söz konusu ise kontrol sıklaştırılır.

Normal gebelikte ise ilk üç aydan sonra aylık periyotlar takip edilir.  Gebe izlenmesinin sıklığını belirleyen önemli kriter de, hamilenin  taşıdığı riskler ve genel sağlık durumudur. İleri ya da küçük yaşta olmak, aşırı zayıf veya kilolu olmak, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kansız olmak takipteki önemi artırır.

Hamileliğin 10 ile 14. Haftasında ikili tarama testi yapılır. Ultrason ile  bebeğin ense kalınlığı kontrol edilir ve down sendromu gibi olası sorunlar bu aşamada belirlenir. 16 ile 18. Haftada ise üçlü tarama testi yapılır. 20 ile 24. Haftada ise bebeğin organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı süreçtir. Bebeğin gelişimindeki olası bütün sorunlar bu haftalarda tespit edilir ve değerlendirilir. 24 ile 28. Hafta arasında ise daha önce kan uyuşmazlığı tespit edildiyse anneye kan uyuşmazlığı iğnesi vurulur. 36 ile 40. Hafta arasında uzman hekim  doğum şeklini belirler. Gerekliyse sezeryan planlanır. Son haftalarda bebeğin suyu ultrasonla ölçülerek kontrol edilir.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ